Berenstoet

Slecht nieuws. Het corona-virus heeft ook de Wichelse beer te pakken. Voor de eerste maal sing 1963 gaat de beer dit jaar 2020 NIET uit. Het is onmogelijk om de veiligheid en de gezondheid van iedereen, zowel toeschouwers als deelnemers, te garanderen. Velen willen de beer groeten of de deelnemers worden menigvuldig maal uitgenodigd iets te drinken. Voor het middagmaal zijn wij te gast bij gezinnen die ons met open armen verwelkomen. Met pijn in het hart blijft de Wichelse beer in 2020 dan ook in zijn kot. jammer maar helaas. Hopelijk tot in 2021.

Maar Sint-Maarten brengt wel snoepgoed bij de Wichelse kinderen, al zal het enigszins anders zijn. Ook de Sint blijft in zijn kot maar hij laat het snoepgoed op zaterdag 07 november tussen 10 en 12 uur bij de kindjes afleveren. Tekeningen en brieven voor de Sint kunnen dan ook meegegeven worden.

De Berenstoet in Wichelen


Sinds 1963 gaat in Wichelen opnieuw de berenstoet uit. Dit oud folkoristisch gebruik was tussen de beide wereldoorlogen verdwenen en in 1963 besloot de Wichelse KWB-afdeling, samen met de Heem- en Oudheidkundige kring, deze traditie nieuw leven in te blazen. Maar dit initiatief had een reden. Vanaf het begin van de jaren '50 van de vorige eeuw, ging Sint-Maarten langs bij alle kinderen van de leden van de KWB. Maar er was vraag om dat uit te breiden naar alle kinderen tussen 2 en 8 jaar. Elk kind kreeg bij zijn bezoek een zak(je) snoep en fruit en dat kost geld. Geld dat de KWB niet op overschot had, temeer dat het gaat over een paar honderd kinderen. Daarom werd er besloten om met de Berenstoet geld op te halen om het Sint-Maartenfeest te financieren. En dat lukte wonderwel en tot op heden nog altijd. Het eerste jaar deed men gans het grondgebied van de gemeente op één dag.  Dat was op het laatste een echte lijdensweg. De komende jaren deed men het in twee dagen en momenteel is de beer 3 volle dagen op stap.


Ondertussen zijn we meer dan 50 jaar verder en alhoewel de tijden veranderd zijn, het lukt nog altijd. Dank zij de vele enthousiaste medewerkers, zowel voor de berenstoet als voor de Sint-Maartenrondgang.


Je vindt een filmpje over de rondgang in 2018 als je hier klikt.Er komen steeds meer woningen in Wichelen daardoor worden de verschillende rondes van onze Wichelse beer langer en langer. Op die manier komen we steeds later op de avond door sommige straten. Daarom heeft het berencomité besloten om de rondgangen wat te hervormen. Eén der wijzigingen is de rondgang op vrijdagavond. Die avond wordt het Oud-Dorp, de Dreefstraat en de Nederkouter bezorgd en wel 's avonds. Dit zal gebeuren met de nodige animatie om het geheel een feeëriek karakter te geven. De andere dagen komen er kleine wijzigigen. Er komen ook twee stewards in dienst die de stoet met leiden en begeleiden dit ookomwille van de verkeersveiligheid. In 2019 gaan wij dat testen en zien of dat voldoet. Uw opmerkingen of suggesties voor 2020 zijn dan ook meer dan welkom. Je vindt de plannetjes met de gewijzigde rondes via deze linken. Klik op de dag.

                           Zaterdag 21 december 2019


                           zondag 22 december 2019


                           vrijdag 27 december 2019


                            zaterdag 28 december 2019


Lijst met de straatnamen vind je hier

De beer in Horebeke in 1974