Berenstoet

De Berenstoet in Wichelen


Sinds 1963 gaat in Wichelen opnieuw de berenstoet uit. Dit oud folkoristisch gebruik was tussen de beide wereldoorlogen verdwenen en in 1963 besloot de Wichelse KWB-afdeling, samen met de Heem- en Oudheidkundige kring, deze traditie nieuw leven in te blazen. Maar dit initiatief had een reden. Vanaf het begin van de jaren '50 van de vorige eeuw, ging Sint-Maarten langs bij alle kinderen van de leden van de KWB. Maar er was vraag om dat uit te breiden naar alle kinderen tussen 2 en 8 jaar. Elk kind kreeg bij zijn bezoek een zak(je) snoep en fruit en dat kost geld. Geld dat de KWB niet op overschot had, temeer dat het gaat over een paar honderd kinderen. Daarom werd er besloten om met de Berenstoet geld op te halen om het Sint-Maartenfeest te financieren. En dat lukte wonderwel en tot op heden nog altijd. Het eerste jaar deed men gans het grondgebied van de gemeente op één dag.  Dat was op het laatste een echte lijdensweg. De komende jaren deed men het in twee dagen en momenteel is de beer 3 volle dagen op stap.


Ondertussen zijn we meer dan 60 jaar verder en alhoewel de tijden veranderd zijn, het lukt nog altijd. Maar door de Corona pandemie kon de Beer niet rondgaan in 2020 en 2021, maar in 2022 gaat hij terug op stpa. Dank zij de vele enthousiaste medewerkers, zowel voor de berenstoet als voor de Sint-Maartenrondgang.


Meer over de historiek van de berenstoet vind je met deze llnk.


De volledige tekst van het berenlied vind je hier. Het lied gezongen hoor je hier.


Je vindt een filmpje over de rondgang in 2018 als je hier klikt.Voor de 61ste keer gaat de beer terug op stap in Wichelen op de volgende dagen. Wanneer de beer bij jou in straat passeert kan je zien je als je op de overeenstemmende datum klikt, hieronder: 


                    Zaterdag 16 december 2023


Zondag 17 december 2023


Vrijdag 22 december 2023


                       Zaterdag 23 december 2023

Wanneer de beer in jouw straat langskomt, kan je zien op deze flyer


In 2022 beleefde de Wichelse berenrondgang zijn 60ste verjaardag en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Op 17 november 2022 bezocht de beer de scholen op de Margote. Alle kinderen kregen een kleurplaat van de beer cadeau. Als die ingekleurde plaat op de dag van de rondgang voor het raam hangt, krijgen de kinderen een extraatje van de beer. Je kan enkele foto's ervan zien als je klikt op de nummer van de foto: foto1, foto2, foto3, foto4.

De beer in Horebeke in 1974